Ať už thajské, mexické či indické – pikantní chutě jsou rozšířené po celém světe. Chilli je oblíbeným kořením na dodání pálivosti polévkám, omáčkám, kari nebo gulášům. Více o oblíbeném štiplavém koření a o tom, která koření Nahrin dodají vašim jídlům šmrnc, se dozvíte v následujícím článku z blogu Nahrin.
Pikantní koření používáme hlavně pro zvýraznění chuti pokrmů. Pálení v ústech vede ke zvýšenému prokrvení ústní sliznice a tím k aktivaci chuťových pohárků. Proč vám ale kořeněná jídla dělají radost?
Pálivé jídlo vytváří v mozku signál, který vyvolává bolest. Tato reakce na bolest způsobuje uvolňování endorfinů – tzv. hormonů štěstí. I po konzumaci jídla s určitým množstvím pálivého koření se cítíme uvolněně.
Pokud jediné, co po konzumaci pálivého jídla pociťujete, jsou slzící oči, pálení sliznic a pocení, nepanikařte. Z konzumace kořeněných jídel se dá vycvičit. Vaše chuťové pohárky budou na obsah chilli reagovat pokaždé méně a méně. Pokud tedy jíte pálivá jídla často, automaticky se zvyšuje hranice tolerance a dochází k návyku.
Pálivé jídlo vám pomůže zhubnout
Pálivé jídlo má na naše tělo mnohem více účinků než jen pálení v ústech. Pálivé jídlo stimuluje metabolismus těla, což může také pomoci při hubnutí. Je prokázáno, že lidé, kteří se potí kvůli kořeněnému jídlu, spalují více tuku.
Co je to Scovilleho stupnice?
Látka kapsaicin dodává potravinám jejich „pálivost“. Pálivost potravin se měří ve Scovilleho jednotkách. Nejvyšší úroveň má čistý kapsaicin a na stupnici dosahuje 16 000 000 jednotek. Zatímco u sladkých paprik je to přibližně 0 až 100 jednotek, u omáčky Tabasco je to 2 500 až 5 000 jednotek. Na druhou stranu běžný pokrm s chilli může dosáhnout maximálně 30 000 jednotek Scoville.
Od určité úrovně pálivosti, přibližně 1 000 000 Scoville, již tělo není schopno ostrou chuť vnímat. Aby si mnozí lidé ulevili od bolestivého pocitu pálení v ústech, uchylují se často k pití vody. Ta sice poskytuje krátkodobý chladivý účinek, ale kapsaicin se v ústech ještě více rozptýlí, a proto pocit pálení neustupuje. Nejlepší, co si v této chvíli můžete dát, je sklenice mléka nebo kousek sýra. Tuk obsažený v těchto výrobcích rozpouští kapsaicin, a tím zmírňuje bolest.
5 Oblíbených pálivých koření pro ochucení:
Černý pepř
Černý pepř je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších koření. Používá se téměř v každé kuchyni a existují různé druhy lišící se barvou a pálivostí. Nejznámější odrůdou je černý pepř, který kromě skvělé chuti dokáže povzbudit prokrvení sliznic a podpořit trávení.
Pepřové koření je směs koření Nahrin, která se skládá z černého pepře, bílého pepře a kajenského pepře.
Česnek
Další pikantní přísadou je česnek. Je oblíbenou přísadou mnoha pokrmů a je známý svou pikantní, aromatickou chutí. Tato voňavá přísada je však také prospěšná našemu zdraví. V minulosti byly oceňovány antimikrobiální a karminativní vlastnosti česneku, které z něj činí mimořádně zdravé koření.
Česnekové koření Nahrin dodává pokrmům a dresinkům obzvlášť lahodnou, pikantní chuť.
Wasabi
Wasabi, nazývané také japonský křen, je známé ve formě světle zelené pasty nebo prášku a je nezbytnou součástí všech sushi. Díky obsahu hořčičného oleje má pikantní chuť. Wasabi v kořeněných pokrmech způsobuje nejen pálení v nose a krku, ale také podporuje trávení a zdravou střevní flóru.
Křen
Křen se tradičně používá jako léčivá rostlina již od 12. století. Čerstvý křen má intenzivní, pikantní chuť. Obsahuje mimořádné množství éterických olejů. Ty mohou při konzumaci způsobit silné pálení a svědění v nose.
Chilli
Nejznámější potravinou mezi pálivým kořením je však chilli. Chilli je dnes jedním z nejpoužívanějších koření na světě a stalo se základní ingrediencí mezinárodní kuchyně. Tato rostlina pochází původně z Jižní Ameriky a může mít různé stupně „pálivosti“.
Oblíbenou kombinací chilli, bylinek a zeleniny je směs koření Piccante.
Tipy na pikantní recepty Nahrin:
Pikantní wrap s falafelem a zeleninou – JUST Nahrin
MARINOVANÉ ČESNEKOVÉ ŠPÍZY – JUST Nahrin
Zdroj: blog Nahrin AG
Foto: freepik.com