JUST přichází z přírody
JUST přichází z přírody

Pepřovník černý

Pepřovník černý

Latinský název: Piper nigrum

Pepřovník černý je tropický ovíjivý stále zelený keř. Rostlina má tmavě zelené, srdčité listy. Jeho květy vytvářejí hrozny, kde dozrávají plody ve tvaru kuliček, které se v různém stupni zralosti sklízejí až třikrát do roka. Pochází z východní Indie, kde už za vlády Anglie byl vítaným kořením, hojně pěstovaným a vyváženým do Evropy.

 

Černý pepř se získává sklizní nedozrálých bobulí. Suší se 5-10 dnů, až dostanou hnědočernou barvu. Bobule naložené do octa nebo solného nálevu se nazývají zelený pepř.

Bílý pepř je ze sklizně zcela zralých plodů, vnější slupka se oddělí od bílého středu. Po namočení se vnější vrstva oddělí třením a bílé zrno se znovu suší - tím se získá bílý pepř.

 

Pepř patří mezi nejčastěji používaná koření a najdeme jej v kuchyních celého světa. I když je známo více než 1500 druhů pepře, jako koření se jich používá jen asi šest. Pepř se používal už ve starověku, a v Evropě byl považován za tak vzácný, že se jej užívalo i jako platidlo.

 

Pepř obsahuje velké množství pryskyřice a éterických olejů, které dráždí sliznice, podporují trávení a zmírňují žaludeční potíže i nadýmání.

Silice obsažené v tomto ostrém koření stimulují produkci slin a trávících šťáv, urychlují a usnadňují tak trávení jídla a povzbuzují chuť k jídlu vůbec. Pokud pepř přidáme např. k tučnému či jinak těžce stravitelnému pokrmu, pomáháme našemu zažívání a můžeme se preventivně vyhnout pocitům těžkosti v žaludku a pomalého trávení. Zároveň má i lehce dezinfekční účinky.

 

Pepř také podporuje srdeční činnost a je močopudný. Pepř není slaný ani sladký a může se proto používat kromě kořenění masa a polévek i do sladkých moučných jídel, např. do perníku.

 

Typickým účinkem pepře na náš organismus je stimulační působení. Proto je také považován za přírodní afrodiziakum. Stimuluje krevní oběh, zvedá krevní tlak a tím i zásobování orgánů živinami a kyslíkem. Subjektivně v nás tak vyvolává pocit přívalu energie a zbystření smyslů. Všeobecné zlepšení prokrvení orgánů zároveň zvyšuje naší citlivost na podněty a může tak posílit i náš požitek při stimulaci některých z nich. Díky tomu se pepř dostal na seznam koření do nápojů lásky.

Stáhnout PDF pro tisk
 

Lokalita výskytu