JUST přichází z přírody
JUST přichází z přírody

Máta peprná

Máta peprná

Latinský název: Mentha  piperita  

Máta peprná je jedna z našich nejznámějších bylinek používaná už po staletí. Je to vytrvalá rostlina s hranatou lodyhou, dorůstá až do 80 centimetrů a má nadzemní plazivé výběžky. Listy jsou úzce vejčité až podlouhlé se zubatými okraji. Květy vyrůstají z paždí listů v lichopřeslenech, koruna je světle růžová až světle fialová. Kvete v období od července do září. Máta je medonosná, ale plody zpravidla nevytváří (tzv. jalová rostlina). Drogou, která se sbírá, jsou listy, někdy i celá nať. Máta se sklízí poprvé na začátku květu a pak vždy po vyražení nových lístků, celkem tedy dvakrát až třikrát do roka. Léčivý extrakt z máty se nazývá mentol. Pěstuje se v mírných pásmech téměř po celém světě.

Lék při vnitřním užití

Máta peprná má pozitivní účinky především na žaludek a trávicí soustavu. Zvyšuje zdravou žaludeční sekreci, uvolňuje střeva, mírní křeče, usazuje žaludek a zmírňuje plynatost a pálení žáhy. Působí proti zvracení při nevolnosti. Třísloviny v ní obsažené účinkují rovněž preventivně proti chorobám žaludku, žlučníku a střev. Navíc je máta peprná bohatá na antioxidanty, které podporují dobrý zrak, a její silice posiluje imunitní systém. Máta také účinkuje antisepticky a tišivě při zánětlivých onemocněních horních cest dýchacích a při bronchitidě.

Kulinářské využití

Není ale jen bylinkou používanou za účelem léčení. Velmi dobře se uplatní též v kuchyni. Čerstvými lístky si můžeme ochutit saláty, omáčky, polévky, dále pak pečené a grilované masové pokrmy a ryby, dá se použít i do dresinků, bylinkového másla, k ochucení rýže nebo kuskusu. V arabských zemích se těší jako kořenící přípravek velké oblibě, ve Velké Británii je zase nezbytným doplňkem pokrmů ze skopového masa a ve Středomoří se přidává hlavně do salátů, k rybám a plodům moře. Její použití k dochucení pokrmů je po celém světě hodně rozmanité.

Neměli bychom opomenout také její použití při výrobě cukrovinek - mátové větrové bonbóny, náplně čokoládových bonbonů, mátový sirup, likér a mnoho dalších. Mimo jiné je součástí oblíbeného nápoje Mojito.

Zázračné účinky

Zevně je možné mátu používat v koupelích při nervových onemocněních, revmatismu a také při kožních vyrážkách. Dále na kloktání při zánětu dásní, bolesti zubů a pro svěží dech. Listí máty peprné, když se rozemne a rozmačká, zahání bolesti hlavy. Hojí také bodnutí včel nebo vos. V kosmetickém průmyslu se využívá do osvěžujících, chladících a prokrvujících mastí a krémů, je nepostradatelná do zubních past a ústních vod. Chladivé a tišící účinky mentolu jsou způsobeny drážděním receptorů pocitu chladu. Mentol vykazuje také anestetické a povrchově analgetické účinky. Používají se silice i čistý mentol.

Možné kontraindikace

Máta by se nikdy neměla podávat dlouhodobě a v nadměrných dávkách. Zcela kontraindikována je u osob alergických na mentol a u maličkých dětí.

Lidové názvy

Větrná bylina, větrové koření, balšám, bylina Matky Boží, máta pepřová, koření fefrmincové, máta římská, minta.

V našich produktech se také objevuje další druh máty:

  • Máta rolní (polní) (Mentha arvensis) - Mátu rolní (jiným názvem polní) můžeme znát i pod lidovým názvem koňský balšám. Máta rolní je zdrojem mentholu, který se používá proti kašli. Rostlina se vyskytuje převážně v Severní Africe a východní Asii, rozmnožuje se oddenky a jedná se plevelnou rostlinu, a to velmi vytrvalou. Roste i u nás, na lukách, v příkopech kolem cest a na vlhčích půdách. Máta rolní je víceletá léčivá bylina, lehce zbarvená do fialova, tím se liší od oblíbenější máty peprné. Pro použití v lidovém léčitelství se sbírají nadzemní části rostliny do léčivých čajů jako náhražka za mátu peprnou.