JUST přichází z přírody
JUST přichází z přírody

Máslovník africký

Máslovník africký

Latinsky: Vitellaria paradoxa, dříve Butyrospermum parkii

Strom máslovník africký (francouzsky karité), je z čeledi zápotovitých. Tato dřevina je cca 10 m vysoká a opadavá. Máslovník začíná plodit až po 15-20 letech, kdy na větvích vyraší žluté kulaté bobule přibližně o velikosti švestky či meruňky. V ní jsou uložena jedno nebo dvě semena, která jsou žádanou surovinou pro výrobu kosmetických výrobků a pro potravinářský průmysl, protože obsahují až 60 % tuku připomínající svou konzistencí máslo.

Průměrný výnos ovoce z jednoho stromu je 15-20 kg z jedné sklizně. Z každého kilogramu se pak získá až 400 gramů suchých semen. Nejúrodnější je strom ve svém 30. roce a plodný může zůstat až do 200 let věku.

Máslovník africký pochází z afrických savan a je rozšířený od Senegalu až po Súdán. Má velké, obvejčité podlouhlé listy a osmičetné květy, které se rozvíjejí ještě před vyrašením listů. Stromy kvetou od ledna do března. Květy mají jasně oranžovou barvu a jsou seskupeny do okolíku.

Už královna Kleopatra ve starém Egyptě chránila svou pleť před silným africkým sluncem a horkými suchými větry z pouště. Využívala k tomu vzácnou mast vyrobenou z ořechů posvátného stromu - máslovníku, který dodnes roste v oblasti Nigérie, Ghany, Mali a Burkiny Faso.

Tuk ze semen máslovníku obsahuje mnoho vitaminů, hlavně A, B, D, E, F, a chrání pokožku před škodlivými vlivy slunečního záření. Je chutný a používá se především k přípravě jídel a do kosmetických přípravků. Méně často také pro technické účely. Olej má antiseptické účinky a používá se např. k léčení rýmy a horních cest dýchacích.

Podle staleté tradice se plody stromu nesmějí trhat, musí se počkat, až po uzrání ze stromu samy spadnou na zem. Ze země je mají povoleno sbírat jenom ženy a pouze ony také znají prastarou recepturu pro výrobu másla známého pod názvem karité nebo bambucké máslo. Bambucké máslo se snadno rozpustí při kontaktu s teplem lidského těla a aplikuje se lehkou masáží až do úplného vstřebání. Velmi dobře se přizpůsobuje pokožce, rychle se vstřebává a zanechává pleť hebkou a vláčnou. V kosmetickém průmyslu se využívá do pleťových krémů k hydrataci a regeneraci pokožky. Přispívá k hojení ekzémů, spálenin, opruzenin a lupénky. Pomáhá vyhladit jizvy a strie, změkčuje pokožku a hojí odřeniny. Po nanesení pokožku chrání, neucpává kožní póry a umožňuje jí dýchat.

Má nejen ochranné, ale také regenerační, výživné a protizánětlivé účinky. Vyživuje velmi suchou a popraskanou pleť. Bývá také součástí regeneračních balzámů a masek na vlasy. Bambucké máslo je velmi jemné, proto je vhodné i pro děti.

Stáhnout PDF pro tisk
 

Lokalita výskytu

Afrika