JUST přichází z přírody
JUST přichází z přírody

Mandloň obecná

Mandloň obecná

Latinský název: Amygdalus communis L.    

Mandloň obecná je opadavý strom vysoký 6m. Délka jeho života je krátká. Plody jsou velké 5cm, oválné, zašpičatělé, s hnědou slupkou, jsou bohaté na bílkoviny, vápník, železo, vitamíny B2 a B3 a fosfor.

Mandloně jsou příbuzné s broskvoní, mají ale větší, lehce narůžovělé květy, které se objevují ještě před dlouhými, úzkými listy. Kvetou asi o čtrnáct dní dříve než broskvoně a mohou být proto poškozeny mrazem. Plané varianty mívají někdy trnité větve, plody mají nejedlé, tuhé, pýřité oplodí šedozelené barvy, které snadno puká v podélném zářezu. Pod ním se skrývá hladké pecka s četnými mělkými póry, která obsahuje ploché, oválné jádro se zašpičatělým koncem.

Existují dvě hlavní linie mandloně obecné: sladké mandle Amygdalus dulcis a hořké mandle Amygdalus amara. První jsou oblíbenou pochoutkou, druhé se používají k ochucování pokrmů a jako zdroj oleje. K jídlu se nehodí pro svou příliš hořkou chuť a také pro vysoký obsah amygladinu, z něhož se v ústech uvolňuje prudce jedovatý kyanid (cyankali).

Ve Španělsku se dosud pěstuje starobylá odrůda Jordan s křehkou peckou. Plody odrůdy Texas jsou zase nejchutnější pražené ve slupce a solené.

Účinky

Je všeobecně známé, že mandle jsou velmi zdravé, neboť oleje a další látky v nich obsažené dokáží výrazně snížit hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi člověka a navíc obsahují další řadu vitaminů, které tělu prospívají.

Nejdůležitější z nich jsou antioxidanty, které pomáhají tělu zbavit se volných radikálů působících v buňkách a tkáních. Volné radikály dokáží podnítit vznik rakoviny nebo poškodit cévy a srdce. Antioxidanty z mandlí jim v tom mohou zabránit. Podle nového výzkumu dokáží mandle snížit i riziko vzniku Alzheimerovy choroby a diabetu.

Použití v kuchyni

Neměli bychom zapomenout využití mandlí v naší kuchyni - jako hlavní ingredience při výrobě marcipánu, při pečení sladkých moučníků, jako přísada do zmrzliny, nebo pražené a solené jako mlsání k dobrému vínu.