JUST přichází z přírody
JUST přichází z přírody

Jojoba (zimostráz čínský)

Jojoba (zimostráz čínský)

Latinský název: Simmondsia chinensis

Jojoba rostoucí volně v přírodě dosahuje výšky kolem 1-2,5 metru. Potřebuje plné slunce a suchou a lehkou půdu. Vzrostlý keř odolává i osmnáctiměsíčnímu období sucha, takže může růst i v polopouštích. Rostlina je dvoudomá, samčí i samičí květy jsou poměrně nenápadné, zelenožluté barvy. Listy jsou oválné, vstřícné, kožovité a dlouhé asi 5 centimetrů. Semena po dozrání vypadají jako malé fazole a mají velikost oliv. Plod je tobolka, která obsahuje jedno až tři semena.

Jojoba je známá pro svůj tekutý vosk, který se získává z jejích semen. Vosk má uklidňující účinky. Indiánské ženy ho používaly jako zkrášlující kosmetický prostředek pro hebkou pleť a lesklé vlasy. Dále se vosk používal při zpracování kůží, kterým dodával větší vláčnost a jemnost. Jojoba je také nazývána pouštní ořech.

Kdysi lidé používali jojobový olej i k léčení, na zranění a odřeniny a také zjistili, že dokáže vyhlazovat jizvy a omlazovat vrásčitou pleť. Pokožka svou pružnost ztrácí následkem nadměrného vystavení slunečnímu záření a přirozeného stárnutí. Složky nalezené v jojobě zvyšují pružnost kůže, vyhlazují vrásky a dodávají pleti mladší vzhled. Jojobový olej je bez zápachu a okamžitě se vstřebává do kůže, takže nezanechá po nanesení mastný povlak, proto je velmi oblíbený jako součást krémů, tělových mlék a dalších výrobků.

Protože jojoba vyrovnává pH pokožky, pomáhá i při drobných kožních vadách, jako je akné, popraskaná kůže, opruzeniny, spáleniny a posiluje slabé nehty.

 

Výrobci kosmetiky v poslední době hojně využívají faktu, že jojobový olej nežlukne a dodává tak krémům a dalším výrobkům delší trvanlivost.

Stáhnout PDF pro tisk
 

Lokalita výskytu