JUST přichází z přírody
JUST přichází z přírody

Jasmín pravý

Jasmín pravý

Latinský název: Jasminum officiale
Jasmín pravý je keř z čeledi olivovníkovitých. Jeho původní domovina se nachází v Indii a Číně, kde je již po mnoho staletí součástí tradiční medicíny. Voňavé květy jasmínu můžeme často vidět – zvláště v jihovýchodní Asii – navlečené do girland a věnců, které zdobí buddhistické chrámy. Jasmínové keře se dále pěstují v tropických a subtropických oblastech jako okrasné i užitkové rostliny, které provoní zahradu.

Jasně bílé kvítí
Keř jasmínu má zelené, křehké a štíhlé větve, vstřícné a lichozpeřené listy. Na jaře vykvétají květy v hroznech s jasně bílou barvou. Květy mají tvar hvězdiček. Jeho plodem jsou bobule. Jasmín pravý obsahuje celou řadu účinných látek, z nichž mnohé pozitivně působí na psychiku a mají skvělé antioxidační vlastnosti. Sbírají se především květy, které jsou známé svou velmi příjemnou vůní. Květy, nejlépe ještě poupata, se sklízejí před rozkvětem, kdy obsahují nejvíce vonných i léčivých látek. Jasmínové květy se totiž sbírají jedině ručně a za úsvitu, aby neztratily svoji silnou vůni. Při nevhodné době nebo nešetrném způsobu sběru ztratí až 20 procent vonné silice. Používat ale můžeme i květy již plně rozvité.

Vůní k dobré náladě
Jasmín pravý je hojně využíván v aromaterapii, neboť působí velmi kladně na lidskou psychiku. Vyvolává totiž pozitivní náladu a má antidepresivní účinky. Pomáhá tedy v případě velkého stresu, napětí či úzkosti a dokáže poměrně efektivně zklidňovat. Tím pádem bývá doporučován i při nespavosti. Navíc je považován za afrodiziakum. Právem bývá také označován za rostlinu radosti a lásky. Dokáže totiž harmonizovat psychiku i mezilidské a partnerské vztahy. Esenciální olej dávkujte v malém množství do aromalampy, sauny nebo koupele. Velké využití má jasmín také v kosmetice. Působí dobře na suchou a citlivou pleť, je obsažen v nejluxusnějších kosmetických přípravcích. Pro získání esencí z některých křehkých rostlin není vhodná destilace vodní parou, proto se používá extrakce rozpouštědly a získává se čistá vonná substance nazývaná konkret. Ten se poté pročistí alkoholem, filtruje se a výsledná směs se potom vymrazí. Vznikne hustá tmavší kapalina vysoce koncentrovaných vonných složek s delší trvanlivostí, než mají esenciální oleje. Ta se nazývá absolue, je určena především pro parfumářské účely a po právu je považována za duši rostliny zachycenou v každé malé kapičce čisté esence. Esenciální olej jako takový se v případě jasmínu jakožto vzácné a křehké suroviny získává extrakcí z květů do tuku. Tento proces se nazývá enfleurage (česky anfleráž).

Chutná a pomáhá
U jasmínu pravého bychom však neměli zapomínat ani na další vynikající vlastnosti. Zlepšuje cirkulaci krve a dovede výrazně podpořit imunitní systém. Dále působí antioxidačně, odstraňuje z těla některé toxiny, snižuje hladinu cholesterolu a dokáže pomoci i s metabolismem. Pozitivní vliv má také na dýchací cesty, ledviny i játra. Označení „rostlina dlouhověkosti“ tedy nemusí být vůbec přehnané. Jasmín pravý je zkrátka využíván mnoha způsoby. Vyzkoušejte lahodný jasmínový čaj. Ten je velmi oblíbený právě v Číně, kde se používá již tisíce let. Jedná se přitom o kombinaci zeleného čaje a jasmínových květů. Přidáním jediného vonného květu do šálku čaje vznikne lahodný nápoj.

Dvojník
V našem mírném pásmu se jasmínu příliš nedaří. Keř, který běžně nazýváme jasmínem, je ve skutečnosti pustoryl obecný, jemuž se někdy říká jasmín nepravý. Jeho výrazná vůně je však pravému jasmínu velmi podobná.

Stáhnout PDF pro tisk
 

Lokalita výskytu

Indie