JUST přichází z přírody
JUST přichází z přírody

Cibule kuchyňská

Cibule kuchyňská

Latinský název: Allium cepa

Troška biologie
Cibule kuchyňská je zeleninová rostlina z čeledi česnekovitých. Jde o dvouletou rostlinu s velkou cibulí. Stonek je dosti robustní, dole mívá až 3 cm v průměru, je dutý. Listy jsou jednoduché, přisedlé, s listovými pochvami. Čepele jsou celokrajné, polooblé se souběžnou žilnatinou. Květy jsou oboupohlavní, ve vrcholovém květenství, jedná se zdánlivě o hlávkovitý stažený okolík, ve skutečnosti to je stažené vrcholičnaté květenství zvané šroubel. Květenství je podepřeno toulcem. Pacibulky jsou v květenství přítomny jen někdy. Okvětí se skládá ze šesti okvětních lístků bílé, lehce fialové až narůžovělé barvy, se středním zeleným pruhem. Cibule se pěstuje v několika druzích – cibule jarní, šalotka, cibule perlovka, nejčastěji se vyskytuje cibule zimní, lidově zvaná ošlejch nebo cibule sibiřská. Každá z nich má ještě mnoho vyšlechtěných odrůd.

Něco z historie
Podle nejstarších dochovaných záznamů pochází cibule ze střední Asie, pravděpodobně z oblasti Indie, Afghánistánu a Uzbekistánu, kde ji začali pěstovat už asi ve 3. tisíciletí př. n. l., takže je známá a pěstovaná už více než 5 000 let. Odtamtud se dostala na Dálný východ, do Malé Asie, a nakonec do zemí ve Středomoří.

Léčivé účinky a využití
Z pohledu lidového léčitelství je asi nejvýznamnější látkou obsaženou v cibuli alicin. Cibule rovněž obsahuje množství vitaminů a minerálů. Je bohatá na kyselinu listovou, ale i další vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E a karoteny. Z minerálů v cibuli nalezneme důležité prvky jako železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď a jód. Z lékařského hlediska je její hlavní využití při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, zánětech ústní dutiny a hltanu. V lidovém léčitelství se používá ještě na léčbu astmatu, nepravidelnosti v menstruaci a cukrovky. Používá se i ke zklidnění pokožky po bodnutí hmyzem. Cibule má také antibiotické účinky díky obsaženému alicinu, ničí bakterie a viry, proto je považována za jedno z nejúčinnějších přírodních antibiotik. Užíváním cibule se reguluje krevní tlak, snižuje 21 22 hladina cholesterolu, podporuje srdeční činnost a čistí žilní a cévní systém. Látky obsažené v cibuli zabraňují tvorbě sraženin v cévách. Cibule působí velmi příznivě i na ledviny a močové cesty, kde pomáhá při léčbě zánětlivých a infekčních onemocnění. Cibuli se také připisují afrodisiakální účinky. Zlepšuje prokrvení pohlavních orgánů a má také preventivní i léčivé účinky při zbytnění předstojné žlázy – prostaty. Zde působí preventivně hlavně obsažený zinek. Syrová cibule se doporučuje také jako zkrášlující prostředek a rovněž se tvrdí, že má výborné povzbuzující účinky na vlasy a zpevňuje nehty. Léčí také kožní plísně a bradavice. Při vnějším použití je nutná větší opatrnost, syrová cibule může vyvolávat u citlivých jedinců alergie.

Tip
Vrstvy nakrájené cibule smíchejte s cukrem či medem. Cibule po nějaké době pustí šťávu, kterou slijte do sklenice. Cibulový sirup se už od nepaměti doporučoval při angíně, nachlazení, chrapotu a podobných onemocněních. Dostávaly ho zvláště děti, protože tento sladký lék rády užívaly.

Využití v kuchyni
Cibule je široce užívaná především v kulinářství jako zelenina a koření. Francouzi si po probdělé noci rádi dopřávají svou oblíbenou a proslulou polévku cibulačku, která odstraňuje následky nadměrného pití velmi účinně. Kuchaři ne nadarmo říkají: bez cibule neuvaříš. Cibule je bezesporu nejpoužívanější zeleninou a v kuchyni je naprosto nepostradatelná.
 

Stáhnout PDF pro tisk
 

Lokalita výskytu

Asie