JUST přichází z přírody
JUST přichází z přírody

Brusnice borůvka

Brusnice borůvka

Latinský název: Vaccinium myrtillus L.

Keříček, 20 až 50 cm vysoký s dřevnatějícími podzemními výběžky. Větve hranaté, zelené. Listy vejčité, jemně pilovité, na vrcholu zašpičatělé, na bázi zaokrouhlené. Květy jednotlivé v úžlabí listů, nící, koruna kolovitě baňkovitá, bílé, nazelenalé nebo narůžovělé. Bobule kulovité, ojíněné, modročerné, někdy bělavé, zelenobílé nebo červené. Kvete v dubnu až červnu.

 

Sbírá se listí, a to od června do září nebo plod v době zralosti. Plody se suší na slunci nebo ve stínu.

Listy obsahují flavonoidy, třísloviny, glukokininy, organické třísloviny, tanin, éterické oleje, sliz, pryskyřici a myrtillin. V plodech jsou přítomny kyseliny jablečná, citrónová, benzoová, dále třísloviny, tuky, pektin, pektosa, barviva a další látky.

 

Vzhledem k tomu, že glukokininy snižují hladinu cukru v krvi, uplatňuje se borůvka zejména v diabetologii. Droga rovněž působí svíravě a desinfekčně. Plody se osvědčily proti průjmům, dále antibakteriálně - působí proti stafylokokům, příznivě působí na cévní stěny a na regeneraci oční sítnice, desinfekčně při zánětu ústní dutiny a hrtanu. Odvar z listů se často užívá zejména jako podpůrného prostředku při cukrovce, osvědčil se však i při střevním kataru, žaludečních křečích, zánětu močového měchýře nebo tlustého střeva.

Borůvka podporuje dobrý zrak. Ano, je to tak a není to jen pověra. Oční lékař vám jistě potvrdí, že borůvka kvalitu zraku podporuje a slouží i jako prevence při potížích se zrakem. Je proto také součástí mnohých přípravků zlepšujících ostrost vidění a prevencí šedého zákalu.

 

Během druhé světové války zjistili piloti RAF zajímavou skutečnost, že se jejich noční vidění zlepšilo, když jedli borůvkový džem. Jejich téměř anekdotické zprávy podmínily výzkum borůvky, která se dnes používá při léčení široké palety zrakových poruch a jiných obtíží.

Ačkoli plody borůvkového keříku jsou oblíbenou potravou od prehistorických dob, zprávy o jejich léčebném využití pocházejí až z 16. století. Po staletí se používaly sušené plody borůvky nebo listy při různých chorobách včetně kurdějí - onemocnění z nedostatku vitaminu C, infekcí močových cest a při ledvinových kamíncích.

Stáhnout PDF pro tisk
 

Lokalita výskytu