JUST přichází z přírody
JUST přichází z přírody

Tipy na netradiční marmelády

Tipy na netradiční marmelády
20. červenec 2018

Marmelády jsou úžasné. Voní létem a osvěží i ve dnech, kdy je po úrodě sezonního ovoce. Poradíme vám, které netradiční chutě právě teď uchovat a jak to jednoduše zvládnout.

V jogurtu, na čerstvém pečivu, lívancích či jako dobrota k sýrům... Marmeládové poklady se vyplatí mít doma už pro pestrost jejich využití. Okouzlíte s nimi návštěvu a hodí se i jako originální vlastnoruční dárek. Obzvlášť když popustíte uzdu fantazii a připravíte zajímavé kombinace.


Jak na marmelády trochu jinak
Dbejte na čistotu ovoce, skleniček i nádobí, se kterým pracujete. Vybírejte pěkné ovoce bez plísně a hniloby. Nakrájejte je na kousky nebo rozmixujte, podle toho, jakou konzistenci marmelády máte rádi. Smíchejte ho s cukrem (tradiční je poměr „kolik ovoce, tolik cukru“, ale věřte vlastní chuti) a nechte v lednici 12 hodin pouštět šťávu. Druhý den ji přeceďte a svařte v hustý sirup. Přidejte ovoce a směs ještě krátce povařte. Na závěr přijde přírodní citrusový pektin smíchaný s trochou cukru. Směs nalijte do horkých sklenic, ty zavíčkujte (víčko se doporučuje potřít alkoholem) a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí je uskladněte.

Pozor: Při dávkování citrusového pektinu pamatujte na to, že čím kyselejší ovoce (hodně kyselé jsou například ostružiny, rybíz nebo angrešt), tím více obsahuje vlastního pektinu, takže nepotřebuje příliš dohušťovat.

TIP: Sladit můžete také třtinovým cukrem nebo medem.

 

4 TOP LETNÍ KOMBINACE

Jahody a grapefruit
Svěží grep ozvláštní klasické slaďoučké jahody.

Hrušky a levandule
Sušená bylinka marmeládu intenzivně provoní, čerstvá snítka zase vypadá ve skleničce krásně.

Maliny a rebarbora
Vyváženou sladkokyselou chuť spojuje nádherná rubínová barva.

Mojito džem
Dopřejte si oblíbené letní osvěžení s použitím limet a citronů a najemno nasekané máty. Citrusy krájejte na tenké kousky nebo rozmixujte.


Experimentujte a přidejte do sladkého díla třeba vanilku, badyán, hřebíček, chia semínka, rozmarýn, okvětní plátky růží, ořechy nebo mandle.