JUST přichází z přírody

Švýcarské Vánoce: raclette

Švýcarské Vánoce: raclette
22. listopad 2019

Raclette je typický švýcarský polotvrdý slaný sýr vyráběný z kravského mléka. Dal jméno i tomuto tradičnímu pokrmu.

Příprava
Máte-li k dispozici raclettovací elektrický gril s mističkami na sýr, připravte si plátky sýra tak, aby se vešly do mističek pod úrovní grilu. K dostání jsou také speciální grily, na nichž celý blok sýru umístíte pod zdroj tepla a strávníkům teplý krémový sýr stíráte nožem na talíř. Jako příloha k sýru se hodí zejména vařené brambory, kyselé okurky, nakládané cibulky, sušené či uzené maso, žampiony a čerstvá zelenina. Vzniklou směs můžete dochutit některým z koření Nahrin.

Suroviny
• 500 g švýcarského sýru raclette
• 500 g menších salátových brambor
• 1 sklenice kyselých okurek
• 1 sklenice nakládaných cibulek
• 400 g sušeného či uzeného masa
• 4 velká rajčata
• 1 čerstvý salát
• koření Nahrin podle chuti