JUST přichází z přírody
JUST přichází z přírody

Švýcarské recepty na zahřátí

Švýcarské recepty na zahřátí
12. leden 2018

Koncept „hygge“ zavedli sice seveřané, ale platí pro všechny. Je to recept, jak být šťastný a dělat si radost nenáročnými věcmi. V zimě je například důležité se zahřát – fyzicky i psychicky. K tomu stačí pár minut v kuchyni a tyhle dva recepty z rodné země Just a Nahrin.


Kroupová polévka
Ve Švýcarsku se v zimě často vaří kroupová polévka (Gerstensuppe). Chutná rozhodně lépe, než jak v němčině zní její název. :)

Připravte si:

  • 200 g mrkve  
  • 1 cibuli  
  • 50–100 g špeku nebo šunky  
  • 60 g krup  
  • 1 l vývaru (může být také zeleninový)  
  • 2 dl mléka  
  • sůl, pepř, muškátový ořech

Zeleninu a špek nakrájejte a dejte dusit. Přidejte i kroupy a po chvíli je zalejte vývarem. Vařte na mírném ohni zhruba hodinu. Pak přilejte mléko a dochuťte. Získáte vydatnou, a přitom jemnou polévku. Podle východní medicíny patří kroupy k pokrmům, které zahřívají orgány, a podle této tradice jsou tedy v zimních měsících ideální.


Sýrový koláč
Pokud vás kroupová polévka nezaujala, zkuste tenhle švýcarský recept.

Budete potřebovat:

  • 300 g švýcarského ementálu 
  • listové těsto 
  • 2 lžíce hladké mouky 
  • 2 dl mléka 
  • 1,8 dl zakysané smetany 
  • 2 vejce 
  • trošku pepře, muškátu, papriky

Těsto vložte do plechové formy a hustě propíchejte vidličkou. Ementál nastrouhejte a promíchejte s moukou. Vmíchejte zbylé suroviny a směs nalejte na těsto do koláčové formy. Zapékejte na 220 stupňů 20–30 minut. Pozor, aby se vám koláč shora nepřipálil, povrch má být jen zlatavý, nikoliv hnědý. Koláč můžete navíc poklást nakrájenými rajčaty.

Přejeme dobrou chuť!