JUST přichází z přírody
JUST přichází z přírody

Rajčatové recepty

Rajčatové recepty
15. srpen 2017

Sezona rajčat je tady a ti, kdo mají zahrádku, je často ani nestačí zpracovávat. Naštěstí se dají využít na mnoho způsobů. Nezůstávejte jen u šopského salátu nebo rajské omáčky. Inspirujte se a vykouzlete na talíři rajčatové zázraky.

Přestože jsou rajčata na pěstování poměrně náročná rostlina, na zahrádce je má snad každý. Daří se jim i na balkoně. Rajčata mají ráda slunná místa, takže je ideální, pokud máte balkon orientovaný na jih nebo na západ. Dávejte pozor na plíseň na listech a vyvarujte se styku listů s velkým množstvím vody.

Určitě se těšíte na tradiční lečo nebo rajskou omáčku s plněnými paprikami, ale troufnete si na tomatovou polévku či rajčatové pesto?

Tomatová polévka
Většina rajčatových receptů začíná tím, že rajčata spaříte, oloupete a potom povaříte. Jinak tomu není ani u tomatové polévky. Přibližně kilo loupaných rajčat nakrájených na kostičky vařte s dvěma drobně nasekanými zpěněnými cibulemi, česnekem, jedním bobkovým listem v litru osoleného a opepřeného zeleninového vývaru. Po patnácti minutách polévku rozmixujte a před podáváním dozdobte čerstvou bazalkou.

Zapečená rajčata
Předehřejte si troubu a ve lžičce olivového oleje smíchejte bylinky. Zkuste tymián, bazalku, sůl a pepř, ale nic nezkazíte ani například rozmarýnem. Alespoň šest rajčat rozpulte, vyložte na pečicí papír a pokapejte bylinkovým olejem. Pečte asi patnáct minut. Podávejte s trochou balzamikového octa a sýrovým dipem z tvarohu, bylinek a citronové šťávy.

Rajčatové pesto
Rajčatové pesto se dělá podobně jako to bazalkové. Rajčata nakrájíme a rozvaříme. Až trochu vychladnou, smícháme je s nadrcenými piniovými oříšky, strouhaným parmezánem, utřeným česnekem, bazalkou a tymiánem. Směs na závěr důkladně promícháme s rozehřátým olivovým olejem. Teplou směs můžeme rovnou zavařit do skleniček.