Pesto, které budete znát nejspíše v jeho tradiční bazalkové variantě, má široké možnosti využití. Lze jím potřít těsto na pizzu, pečivo nebo jím můžete dochutit těstovinové pokrmy, noky nebo saláty. Hodí se také k pečené zelenině, poslouží jako dip nebo dá správný šmrnc pomazánkám. Důležité je pamatovat na to, že není vhodné pesto vařit, neboť by zhořklo.
PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU
Pesto, které budete znát nejspíše v jeho tradiční bazalkové variantě, má široké možnosti využití. Lze jím potřít těsto na pizzu, pečivo nebo jím můžete dochutit těstovinové pokrmy, noky nebo saláty. Hodí se také k pečené zelenině, poslouží jako dip nebo dá správný šmrnc pomazánkám. Důležité je pamatovat na to, že není vhodné pesto vařit, neboť by zhořklo.
Kromě bazalky lze k přípravě pesta použít různé suroviny, jako například chřest, rukolu, jarní cibulky nebo právě medvědí česnek, na nějž se zaměříme v tomto receptu.
Medvědí česnek dobře opláchněte, osušte a poté nahrubo nasekejte. Piniové oříšky rozmačkejte v hmoždíři, sýr parmazánového typu nastrouhejte. Takto připravené suroviny promíchejte v míse vhodné pro použití tyčového mixéru. Směs zalijte olivovým olejem a dobře promíchejte. S použitím tyčového mixéru vytvořte jemnou pastu. Pesto dochuťte a nechte před dalším používáním chvíli odpočinout, aby se chutě spojily.
Suroviny:
• 100 g čerstvého divokého česneku
• 80 g piniových oříšků
• 60 g sýru parmazánového typu
• 1 dl extra panenského olivového oleje
• buď Citronový pepř Nahrin (Mimořádná nabídka)
• nebo trocha Koření z bylin a mořské soli Nahrin, pepře a několik kapek citronové šťávy
Recept byl volně převzat z blogu švýcarského výrobce Nahrin.
TIP: Chcete-li mít pesto stále po ruce, připravte ho větší množství a to rozdělte do malých, dobře vymytých skleniček. Naplňte je pestem a zbylý obsah skleniček dolijte až po okraj olivovým olejem. Dobře zavřené skleničky skladujte v chladu a temnu, vydrží tak několik týdnů. Jakmile je otevřete, je dobré pesto rychle spotřebovat.