JUST přichází z přírody
JUST přichází z přírody

Lilková polévka s parmezánem

Lilková polévka s parmezánem
05. únor 2019

Výborná kombinace lilků, parmezánu a rajčat, která vás zaručeně zahřeje.

Příprava

Předehřejte si troubu na 220°C. Lilkům odřízněte stopku, rozpulte je podélně na půl. Ostrým nožem vytvořte opatrně hluboké řezy, aby tvořily mřížku na každé polovině, ale abyste nenarušili slupku. Pokapejte každý olejem, postačí 2 polévkové lžíce a dejte péct do trouby na 30 minut. Mezitím ve velkém hrnci rozehřejte zbývající olej, na něm orestujte cibulku do měkka, přidejte česnek a ještě minutu restujte. Lžící vydlabejte dužinu lilků, mělo by to jít snadno, jako měkké máslo, přidejte k cibulce, slupky vyhoďte. Přidejte hrubě nakrájená rajčata (nebo plechovku), vodu, osolte a přiveďte k varu. Takto jemně vařte přiklopené 20 minut.

Na závěr přidejte čerstvou bazalku podle chuti a polévku rozmixujte ponorným mixérem. Servírujte s parmezánem a krutóny.

Suroviny

  • 3 malé lilky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 větší cibule na jemné kostičky
  • 4 stroužky česneku na plátky
  • 450 g masitých rajčat (nebo konzervu krájených nebo celých rajčat)
  • 3 hrnky Zeleninové instantní polévky bez tuku Nahrin
  • špetka Koření z bylin a mořské soli Nahrin
  • špetka Citronový pepř Nahrin
  • čerstvá bazalka
  • 80 g strouhaného parmezánu na servírování
  • krutóny na servírování