JUST přichází z přírody
JUST přichází z přírody

Kosmetické suroviny na pranýři

Kosmetické suroviny na pranýři
17. říjen 2018

Lidé se bojí toho, co neznají. Pojďme se tedy seznámit s některými mediálně často pranýřovanými kosmetickými surovinami. Není se čeho bát.

Slovo kosmetika pochází z řeckého „kosmétiké“, což v překladu znamená „umění krášlit“. Zákazníci si za tímto účelem kosmetické výrobky obvykle kupují. V internetových diskuzích se však často setkáváme s názorem, že kosmetické výrobky jsou „plné jedů“, a s doporučeními, kterých složek bychom se určitě měli vyvarovat – často zmiňované jsou parabeny, silikony, tenzidy laurylsulfát sodný (SLS) a laurylethersulfát sodný (SLES) a v neposlední řadě i propylenglykol.

Delší trvanlivost
Parabeny se používají ke konzervaci jak v kosmetickém a potravinářském, tak i ve farmaceutickém průmyslu. Chrání výrobky před mikrobiálním znehodnocením. Často je těmto konzervantům přisuzována karcinogenita (rakovinotvornost). Při vysokých koncentracích opravdu mohou mít řadu negativních účinků, ale v kosmetickém průmyslu je legislativně omezena maximální možná koncentrace těchto látek, která se pohybuje řádově v desetinách procent. Takové množství parabenů působí negativně na nežádoucí mikroorganismy, které by se v kosmetických výrobcích mohly vyskytovat, ale je vědecky ověřeno, že na zdraví člověka nemají obsažené parabeny vliv.

Lesk a hebkost
Silikony se vyznačují kondicionačními účinky v šamponech (odvádějí elektrostatický náboj z vlasů, usnadňují jejich rozčesávání, dodávají jim lesk), v pleťové a dekorativní kosmetice zajišťují dobrou roztíratelnost výrobků na pokožce. Setkáváme se s názory, že silikony ucpávají pokožku, neprodyšně obalují vlasy nebo je vysušují. Je třeba zmínit, že silikony jsou polymery, které zůstávají na povrchu pokožky a vlasů a nemohou do ní pronikat, jsou dobře snášeny, nedráždí a nevyvolávají alergie. U silikonů není znám komedogenní účinek (tzn. neucpávají póry pokožky). Mnoho spotřebitelů řeší poškození vlasů v důsledku zásahů fyzikálních (časté namáhání vlasů teplem) i chemických (barvení vlasů). Právě silikony poškozené vlasy obalují a chrání před dalším poškozením, navíc dodávají vlasům lesk.

Mycí substance
Laurylsulfát sodný a laurylethersulfát sodný jsou tenzidy, které se běžně používají v mycích kosmetických přípravcích (šampony, sprchové gely, tekutá mýdla). Dnes se častěji používá laurylethersulfát sodný, který nahrazuje laurylsulfát sodný. Těmto tenzidům bývá vyčítán silný odmašťující účinek a někdy i karcinogenita. Karcinogenní tyto sloučeniny však určitě nejsou. V kosmetice se používají z toho důvodu, že odstraňují z pokožky nebo vlasů nečistoty. Při mytí ovšem dochází k odstranění jak nečistot, tak i kožního filmu, který pokožku chrání. Tento problém nenastává pouze u laurylsulfátu sodného a lauryletheru sodného, ale i u ostatních tenzidů obecně. Tyto tenzidy samy o sobě mohou být dráždivé, ke snížení dráždivosti se proto do receptur kosmetických výrobků používá jejich kombinace s jinými tenzidy, převážně betainy, které jsou jemné.

Úprava vlhkosti
Propylenglykol se v kosmetice používá jako rozpouštědlo, regulátor viskozity, humektant (zvlhčovadlo) nebo jako kondicionační látka, má tedy vliv na hydrataci pokožky i výslednou konzistenci produktu. Některé internetové zdroje uvádějí negativní účinek propylenglykolu na lidské zdraví v podobě poškození ledvin, jater či nervového systému. Pokud se ale propylenglykol vyskytuje v lidském těle, je metabolizován na kyselinu pyrohroznovou, která je pro tělo přirozenou látkou. U propylenglykolu nebyla prokázána karcinogenita ani genotoxicita (negativní vliv na genetický materiál). K otravě může dojít až při orálním požití extrémně vysokých dávek během krátké doby, což je u kosmetických přípravků naprosto vyloučeno.

Ing. Iveta Hrádková, Ph.D.