JUST přichází z přírody
JUST přichází z přírody

Houbové recepty a jak houby skladovat

Houbové recepty a jak houby skladovat
03. říjen 2017

Houbaření je česká vášeň. Většina z nás si na houbách pěkně pochutná, ale sbírají je i ti, kteří je nejedí. Lesy jsou nyní plné hub, a proto si připomeňme, jaké dobroty z nich můžeme uvařit a jak skladovat houby, jež nestačíme zpracovat.

Na houbovou smaženici si troufne snad každý, na té není co zkazit. S houbovými řízky je to podobné, na obalování není přeci nic složitého. Pokud vaše děti houby nejedí, doporučujeme dát jim ochutnat obalenou nožičku hříbku. Možná ani nepoznají, co jedí. Děláte však doma kulajdu? Umíte houbového kubu? A do čeho dalšího se tyto dary lesa ještě hodí?

Houbový kuba
Přestože se kuba jí hlavně na Vánoce, byla by škoda vařit takovou dobrotu jen jednou v roce. Namočte kroupy. Houby zvlášť krátce povařte. Po hodině máčení krup vodu slijte, zalijte je novou vodou a vařte asi 20 minut. Kroupy a houby pak přidejte k cibulce předsmažené na sádle. Přidejte česnek, osolte, opepřete. Směs pak pečte v předehřáté troubě přibližně půl hodiny.

Kulajda
Do máslové jíšky vlijeme horkou vodu nebo vývar. Přidáme brambory, předem orestované houby, kmín, nové koření a bobkový list. Poslední dvě ingredience po 15 minutách vyndáme a přilijeme smetanu. Dochutíme solí, pepřem, koprem, octem a cukrem. Na talíř pak přijde vařené či ztracené vejce.

Další recepty
Houby můžete použít i do dalších polévek. Hodí se do bramboračky nebo do kysela. Pokud máte rádi italskou kuchyni, tedy rizoto, těstoviny či domácí pizzu, určitě na houby nezapomeňte. Výborné jsou také k hovězímu či telecímu masu, ale i vepřové na česneku může chutnat po hříbcích.

Skladování
Jestli máte hub opravdovou zásobu, určitě si část nasušte. Stačí je nakrájet na plátky a nechat sušit na pletivu nebo je jako křížaly navléknout na nit a nechat viset třeba na okně. Potom se doporučuje houby ještě dosušit v troubě. Skladujte je ve sklenicích. Jinou variantou je houby zamrazit. Když je předtím trochu zahřejete s máslem, nebudou se po rozmrazení tolik patlat. Lahůdkou jsou houbičky naložené v octě. Ty nejmenší vařte 20 minut v litru vody se solí, pepřem, bobkovým listem, novým kořením a kořenovou zeleninou. Houby pak slijte a zalijte novým nálevem, do kterého můžete přidat ještě hřebíček a hořčičné semínko. Společně s kořenovou zeleninou 25 minut sterilujte.