JUST přichází z přírody
JUST přichází z přírody

Grilování: 15 tipů od Nahrinu

Grilování: 15 tipů od Nahrinu
02. srpen 2019

Volný čas, pěkné počasí, skupinka přátel nebo rodinných příslušníků – k dokonalosti chybí už pak jen ten gril. Grilování je příjemná tečka za dnem stráveným u vody nebo na výletě. Může však být i ústředním bodem programu.

Byla by tedy škoda pokazit si grilování opakováním chyb, které už lidstvo objevilo, pojmenovalo a ví, jak jim předcházet:

1) Ledově studené. Pivo ano, maso ne. Maso je třeba před grilováním vyndat z lednice a dát mu alespoň hodinku dvě k tomu, aby srovnalo svoji teplotu s okolím. Výjimkou jsou ryby a kuřata, jejich maso podléhá v teple brzy zkáze, ty je dobré v lednici ponechat až do začátku grilování.

2) Horký gril. Nedočkavost je hrozná věc. Maso pokládáme pouze na dobře rozpálený gril se žhnoucími uhlíky a bez plamenů. Tenké kousky masa jsou brzy hotovy, vhodné jsou vyšší teploty. Silnější kousky masa vyžadují nižší teplotu a více času.

3) Šťouchnutí prstem. Zatlačte prstem do plátku masa. Čím pevnější je (klade odpor), tím déle si na grilu pobude.

4) Vzhůru na nákupy. Jenže kolik toho koupit? Počítejte přibližně s 250 až 300 g masa bez kostí na osobu, případně 400 g ryb. Příloha obvykle činí 150 g chleba či salátu na osobu.

5) Grilovací kleště. Ještě je nemáte? Vyplatí se do nich investovat. Při otáčení masa se do něj nemá píchat vidličkou, vytekla by z něj šťáva. Kleště maso nijak nepoškodí. Navíc s nimi můžete velmi jednoduše odhánět nedočkavce a nenasyty.

6) Marinády jedině bez soli. Proč? Vzpomeňte si na odvodnění okurky pro tzatziki nebo nastrouhaných brambor pro bramboráky. I v případě masa by sůl způsobila vyloučení vody, která by v hotovém pokrmu chyběla.

7) U marinád ještě zůstaneme. Nejlepší je maso naložit den před grilováním a nechat jej v marinádě přes noc. V zásadě platí, že čím větší kousky masa marinujete, tím déle by měl proces trvat.

8) Kořenicí směsi optimálně vyniknou, ochutíte-li jimi hotový pokrm až na talíři. Na grilu by se mohlo koření spálit.

9) Čistý rošt. Aby se jídlo k roštu nepřipékalo, můžete jej potřít trochou řepkového oleje. Samozřejmostí je použití čistého roštu, na kterém nejsou připečeny vzpomínky na předchozí grilování.

10) Špízy. Drobné ingredience, jako jsou krevety či masové kuličky, by mohly snadno propadnout skrz rošt. Byla by to škoda a navíc by vznikly nezdravé zplodiny. Využijte tedy možnosti napíchat tyto ingredience na špejle. Ty hodinu před grilováním dejte do vody, aby žáru lépe odolávaly.

11) Dejte tomu čas. Kromě přiměřeného žáru a doby strávené na grilu potřebuje maso také odpočinek před podáváním. I když strávníci dělají psí oči, nenechte se přemluvit a plátky grilovaného masa nechte několik minut ležet na talíři. Šťáva se rovnoměrně rozplyne ve struktuře masa a strávníci o ni nepřijdou po prvním zakrojení.

12) Křehká ryba. Na roštu s rybou manipulujte co nejméně a hlavně šetrně. Rybí maso se rádo trhá a rozpadá. Pokud máte k dispozici alobal, můžete rybu grilovat v něm, i to je řešení.

13) Správná teplota grilu. Používejte grilovací teploměr a nesnažte se gril za každou cenu rozpálit co nejvíce. Jedině tím se vyhnete typickému nešvaru, a to masu připálenému na povrchu a polosyrovému uvnitř.

14) Alternativy. Pro strávníky, kteří maso a uzeniny nejedí nebo jim ho stačí trocha, existuje mnoho zajímavých možností: tofu, sýr halloumi, zelenina (cuketa, lilek, papriky), ovoce (ananas, banán, hrušky), houby nebo kombinace (například rajčata plněná nivou).

15) Čistota půl zdraví. I v případě grilu je třeba pečovat o čistotu a vyvarovat se opakovaného používání roštu s připečenými zbytky jídla. Spíše než chemie se vyplatí rošt přes noc nechat ve vodě nebo jej zabalit do mokrých novin. Jakmile vlhkost uvolní připečené zbytky, půjdou snadno odstranit hadříkem.

 
TIP: jaký gril si vybrat? Záleží na tom, kde jej chcete (či můžete) používat. Vždy se jedná totiž o kompromis.

plynovy.jpg
Plynový gril
Výhody: rychle se rozžhaví, dobře reguluje teplotu, neprodukuje skoro žádný kouř
Nevýhody: chybí typická chuť dřeva/kouře v pokrmu, může dojít plyn, je třeba mít záložní lahev

elektricky.jpg
Elektrický gril
Výhody: velmi snadná regulace teploty, vhodný dokonce i do interiéru, naprosto bez kouře
Nevýhody: spíše než grilování už připomíná raclette, i zde chybí typická chuť dřeva/kouře

uhli.jpg
Gril na uhlí
Výhody: skutečná chuť grilovaného pokrmu díky ohni a kouři, příjemná atmosféra
Nevýhody: potřebuje čas na rozžhavení, po použití je třeba zlikvidovat popel, je třeba myslet na okolí kvůli kouři

Článek byl volně převzat z blogu Nahrin AG „15 Grilltipps für eine gelungene Grillparty